Khamis, 23 Jun 2011

kerana cinta aku menyesal

mencintai dan di cintai memang berat bukan,.cerita nie mengisah kan pengalaman seorng teman mengenai detik percintaan yang penuh keperitan yang perlu dirinya tempuhi..

I adalah penuntut di Kolej di bandar besar KL,die melanjutkan pelajaran nye di negara itu untuk mencari ilmu dan belajr berdikari dari keluarga, oleh kerana dirinya tidak pernah berjauhan dri keluarganya. segala harapan yg diberikan oleh keluarga menjadi pegangan sbagai kekuatan dlm menuntut ilmu.
Perkenalan yang xdi duga dan di pinta,m'rapatkan hubungan I bersama B, dri perkenaln sbagai rakan mereka mula membibitkan perasaan syg dlm diri msing2. I sngat mencintai diri B, die marasa seperti di hargai oleh B,
keterlanjuran I mencintai B rupanya menjerat dirinya,.
pada suatu hari, timbul curiga pd diri I, dn menanyakan hal yg sebenar pd diri B, B menidak kan segala yg di tanya pada I, I mengambil keputusan untuk tidak memikirkan apa yg terbelengu di kepala.

hampir 1 tahun mereka bercinta, I menerima satu tamparan yg begitu pilu dan menghampakan harapan org tua nya. kini I di sahkan mengandung 2 bulan, bukan setakat berita itu yg di terima I tetapi rahsia B akhirnya pecah yang die sudah berkahwin dan mempunyai 2 orng anak. Pilu hati I memikirkan nasib diri, tidak menyangka lelaki yang begitu die syangi menipu dirinya.
Diri I memberitahu B yg die sudh mengandung, reaksi B sngat diluar jngkaan I, B tidak mengaku yang itu adalah anak dri hubungan mereka,dan menuduh itu anak kepada lelaki lain,dan menuduh I mempunyai hubungan dengan lelaki lain dan ingin dirinya menjadi pak sanggup, sungguh terkilan hati perasaan I ketika itu,demi tuhan dirinya tidak pernah curang pada B,kerana die telah menyarahkan seluruh hatinya pada B.

kerana takut menangung penderitaan sendiri, I mengambil keputusan berterus terng pada keluarga, memang remuk hati keluarga I ketika mendengar berita itu, apa kan daya benda telah pun berlaku, keluarga I merncng untuk dia mengugurkan kandungan nya itu, tetapi I tidak sngup dan mengambil keputusan melarikan diri kerana tidak snggup membunuh nyawa yg tidak berdosa ini.

hampir 9 bulan,I berusha untuk yg terbaik untuk bayi nya itu, die menanguhkan pembelajarnya, dan berkerja untuk mencari duit untuk diri dan bayinya itu,kadng2 ibunya ada menelefon menyuruh pulang tetapi I tidk mahu menambahkan beban dan rasa malu keluarganya. khabar berita dri B lansung I tidak terima,B melarikan diri dan membiarkan diri I menjaga bayi nya seorng diri,mmng rasa terhina bila mengandungkan anak yg tiada bapa,tetapi ini adlah apa yg diberikan oleh tuhan kepadanya,I menerima dgn hati yg tenang dan sabar.

akhirnya I selamat melahirkan bayi lelaki, alhamdulillah bayinya pun sehat, tetapi I telah pun pergi meninggal dunia ini. pada ketika itu sungguh hiba dan suram hidup keluarga I kerana telah kehilangan anak kesayangn mereka itu. setelah khabr berita I tersebar, B muncul meminta hak pengambilan bayi yang dilahirkan oleh I. satu pergaduhan telah berlaku antara keluarga I dan B, keluarga I ingin menjaga satu2nya cucu mereka,dan ingin menebus kesilapan yg mereka sia2 pd diri I,lagipun mereka telah kehilangan anak mereka dan tidak mahu kehilangan satu-satunya cucu mereka. tetapi B berkeras untuk mengambil bayi itu:
" aku nak anak aku tu,biar aku jaga die,"
" kau xd hak kat bdk nie,mne kau hilang mse I sngat memerlukan ko,ko  pergi tinggalkan die bukan,"
" kami xkan benarkan kau memiliki anak ini,"

bayi yang dilahirkan I kini menjadi penghibur keluarga I,bayinya ditatang bagaikan minyak yang penuh..dan B akhirnya menyesali dengan kesilapan nya dan menginsafi dirinya.

* kini biarlah diri I diatas sana bahagia melihat kecerian yg terukir dlm diri org2 yg dia sayangi.
kadng2 pengajaran mengajar kita erti penyesalan dan keinsafan.di harapkan kepada insan yang lain tidak menerima nasib yang sama seperti I..

sekian, terima kasih....

1 ulasan:

Zie shu zhau berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.