Isnin, 1 Ogos 2016

Bercuti ke USS Singapore

Pada 4hb june 2016 lepas aku dan kawanku farah telah pergi ke uss Singapore.. Memang seronok lah, tapi yang ruginya masa tu aku tgh demam...hahah so nak feel tu tak dapat nak feel lah..memang masa tu fikir nak balik tidur jek..keke tapi fikir dah bayarkan terasa rugi plak bila tak pergi..keke

Okey time tu pertama kali aku keluar negara(padahal jiran sebelah jek) keke 😛

First step, macam biasalah sediakan passport hangpa semua, aku 3 hari sebelum nak pergi tu baru aku pergi buat passport..masa tu takut-takut juga kalau tak lepas, biasalah ada pinjaman ptptn nie kan..lol settle passport aku settle kan bayaran untuk kesana..buat pertama kali nak pergi ni aku guna travel agency. Ada aku attache sekali harga semua..seorang rm215 paling kurang satu group tu ada 5-10 orang.. So dalam group tu aku kenal kawan aku farah sahaja..yang lain aku tak kenal.😂😂 budak tempat kerja dia dalam 3 orang, adik and abang dia 5 orang. Huhu

Second step.. Jangan lupa pergi duit korang.. Masa tu aku bajet memang tak banyak..so korang jimat-jimat lah nak guna.. Disebabkan juga duit singapore lebih besar dari kita so nilai duit kita terasa kecik sangat..lol.. Haha
Aku bajet duit malaysia rm150 so duit sana masa tu dapat lah $50.. Keciknya 😂😂 sebelum pergi tu jangan lupa sarapan atau sediakan makanan dalam beg hangpa..

Third step.. Hari yang ditunggu pun sampai.. So pastikan kau orang datang awal di tempat yang di tetapkan oleh agency, jangan jadi macam kawan i yang tertinggal bas agency dah tak pasal-pasal i dan gang i terpaksa tunggu dekat depan pintu uss untuk tunggu gangs yang lain sampai...huhu

Fourth step.. Ikut arahan pemandu bas, sebab bila sampai jek kauorang dekat kastam kauorang akan turun dari bas dan lalu bahagian kastam untuk periksa passport kauorang, dah lepas kastam malaysia pemandu bas akan bawak kau pergi kastam singapore plak..wah.. Excited doh..masuk negeri orang..kekeke
Masa masuk singapore tu kauorang di ingatkan jangan membawa gula getah dan rokok, itu memang dilarang oleh negera dia lah.. Settle semua pemandu bas kauorang akan bawa kauorang ke distinasi yang di tunggu...yeahhh!!! USS!!

Ingat pastikan kauorang dengar dengan jelas pukul berapa dan tempat belah mana yang bas kaurang akan tunggu untuk ambik balik kaurang.. Kalau tertinggal menjawablah kaurang nanti..kekeke

Dah masuk dalam tu, kauorang masuk lah mana2 tempat yang korg suka.. I kalau boleh semua lokasi yang di sediakan dalam tu i nak masuk, sbb tiket dah termasuk sekali kan..rugj plak tak cuba..demam2 pun i naik jek.. Nasib tak termuntah..keke lagi2 naik permainan yang berpusing2 macam roler coster..haha k tahan muka jek lah.. So kat sana kau kena cari makanan sendiri, i bawa roti dengan air sendiri..sbb makanan dekat sana mahal weii..hahaha..lagi satu kaurang kena jaga2 sikit..ada juga restoran yang non halal tau.. Tp masa nam bawak masuk makanan kauorg tu sembunyi2 tau..sebab dieorg akan periksa sblm korang masuk dalam tu..nasib i lepas masa tu..


Note sikit.. Kalau boleh bawak wet tissue or botol air korang yg dah habis guna tu sila simpan, kalau tak pergi tandas nanti tak cuci lah korang..keke kat sana dieorg menghadkan pengunaan air.. Keke.. 


K next location trip i, i plan nak pergi langkawi..so see u all bulan 10 nanti ya..muahh! Muah! 

Harga bayaran dari agency,