Selasa, 27 Jun 2017

My love mom

Selamat hari raya, now at my hometown, seriously it hard to me handle my mom sickness, she always smile but the true is she scared if she no longer at this world, yes, she sickness it not serious, but every one week have 3 day she must go to dialysis. And after the dialysis she always complain about felling dizzy,and loss appetite. I know my mom always show she strong, but the true is 😢😢. I pray my mom always with me, i don't know how i must to do if my mom not longer with me. She my everything. Walaupun kami sering bergaduh tentang pekara yang remeh, tu lah yang membuatkan aku lebih sayang dkt dia.. 😘😚 love u mom

#kidneyproblem #stage4 #englishterabur

Isnin, 1 Ogos 2016

Bercuti ke USS Singapore

Pada 4hb june 2016 lepas aku dan kawanku farah telah pergi ke uss Singapore.. Memang seronok lah, tapi yang ruginya masa tu aku tgh demam...hahah so nak feel tu tak dapat nak feel lah..memang masa tu fikir nak balik tidur jek..keke tapi fikir dah bayarkan terasa rugi plak bila tak pergi..keke

Okey time tu pertama kali aku keluar negara(padahal jiran sebelah jek) keke 😛

First step, macam biasalah sediakan passport hangpa semua, aku 3 hari sebelum nak pergi tu baru aku pergi buat passport..masa tu takut-takut juga kalau tak lepas, biasalah ada pinjaman ptptn nie kan..lol settle passport aku settle kan bayaran untuk kesana..buat pertama kali nak pergi ni aku guna travel agency. Ada aku attache sekali harga semua..seorang rm215 paling kurang satu group tu ada 5-10 orang.. So dalam group tu aku kenal kawan aku farah sahaja..yang lain aku tak kenal.😂😂 budak tempat kerja dia dalam 3 orang, adik and abang dia 5 orang. Huhu

Second step.. Jangan lupa pergi duit korang.. Masa tu aku bajet memang tak banyak..so korang jimat-jimat lah nak guna.. Disebabkan juga duit singapore lebih besar dari kita so nilai duit kita terasa kecik sangat..lol.. Haha
Aku bajet duit malaysia rm150 so duit sana masa tu dapat lah $50.. Keciknya 😂😂 sebelum pergi tu jangan lupa sarapan atau sediakan makanan dalam beg hangpa..

Third step.. Hari yang ditunggu pun sampai.. So pastikan kau orang datang awal di tempat yang di tetapkan oleh agency, jangan jadi macam kawan i yang tertinggal bas agency dah tak pasal-pasal i dan gang i terpaksa tunggu dekat depan pintu uss untuk tunggu gangs yang lain sampai...huhu

Fourth step.. Ikut arahan pemandu bas, sebab bila sampai jek kauorang dekat kastam kauorang akan turun dari bas dan lalu bahagian kastam untuk periksa passport kauorang, dah lepas kastam malaysia pemandu bas akan bawak kau pergi kastam singapore plak..wah.. Excited doh..masuk negeri orang..kekeke
Masa masuk singapore tu kauorang di ingatkan jangan membawa gula getah dan rokok, itu memang dilarang oleh negera dia lah.. Settle semua pemandu bas kauorang akan bawa kauorang ke distinasi yang di tunggu...yeahhh!!! USS!!

Ingat pastikan kauorang dengar dengan jelas pukul berapa dan tempat belah mana yang bas kaurang akan tunggu untuk ambik balik kaurang.. Kalau tertinggal menjawablah kaurang nanti..kekeke

Dah masuk dalam tu, kauorang masuk lah mana2 tempat yang korg suka.. I kalau boleh semua lokasi yang di sediakan dalam tu i nak masuk, sbb tiket dah termasuk sekali kan..rugj plak tak cuba..demam2 pun i naik jek.. Nasib tak termuntah..keke lagi2 naik permainan yang berpusing2 macam roler coster..haha k tahan muka jek lah.. So kat sana kau kena cari makanan sendiri, i bawa roti dengan air sendiri..sbb makanan dekat sana mahal weii..hahaha..lagi satu kaurang kena jaga2 sikit..ada juga restoran yang non halal tau.. Tp masa nam bawak masuk makanan kauorg tu sembunyi2 tau..sebab dieorg akan periksa sblm korang masuk dalam tu..nasib i lepas masa tu..


Note sikit.. Kalau boleh bawak wet tissue or botol air korang yg dah habis guna tu sila simpan, kalau tak pergi tandas nanti tak cuci lah korang..keke kat sana dieorg menghadkan pengunaan air.. Keke.. 


K next location trip i, i plan nak pergi langkawi..so see u all bulan 10 nanti ya..muahh! Muah! 

Harga bayaran dari agency, 

Isnin, 4 Julai 2016

Hati Ini

Hati ini...
Telah renyuk berulang kali,
Tapi perasaan tetap mempertahankan,
Peluang banyak kali diberi,
Kemaafan sering kali dimaafin,
Tapi....
Hati ini tetap juga disakiti,
Apakah hati ini tidak berarti lagi,
Hati ini hancur bagai kaca yang tidak berkualiti.

Ahad, 2 Jun 2013

Menulis blog dimana sahaja

Selamat malam semua..hari ini aku nak kongsi sikit lah pasal kemudahan telefon sekarang ni..
Sekarang ini bila-bila masa kita boleh tulis blog kita tak kira dimana..dengan menggunakan aplikasi mudah alih di telefon bimbit sahaja..kalau korang guna telefon mudah alih jenis samsung korang boleh pergi dekat playstore lepas tu download blogger dan open..sekarang ini dekat dalam bilik air pun kita boleh tulis tanpa menunggu nak balik umah bukak laptop memang jap lagi idea yang kita nak buat tu berjam-jam lah nak fikir balik kan..heheh

Isnin, 20 Mei 2013

Saluran Informasi Anda: 5 Kes Murtad Paling Top di Malaysia

Saluran Informasi Anda: 5 Kes Murtad Paling Top di Malaysia: Gambar ikhsan dari Blog Minda Malaysia. Ini lagi satu gambar seekor mangkuk yang penulis dapat dari sebuah blog. Kenapa makin banyak kes-kes...

Sabtu, 4 Mei 2013

Bila aku mahu berubah,..??

Assalamualaikum...

Hidup ini memang banyak cabaran untuk kita tempuhi,..bagiku aku sudah melalui semua liku-liku kehidupan yang penuh denan onak duri ini,..ada kala kita jatuh ada kala kita berdiri,..ini semua dugaan yang berat untuk kita diuji,.. kalau tiada ini semua senang lah hidup kita,..tiada masalah yang mampu kita fikirkan...
Kehidupan manusia juga tidak lari dari membuat kesilapan begitu juga aku, begitu juga kamu? betul bukan.. tapi kalau kita berusaha untuk berubah rasanya tak akan kemana tapi aku terlalu banyak mempermainkan kata-kata untuk aku berubah! aku tidak tahu kenapa setiap kali aku ingin berubah menjadi yang lebih baik pasti aku akan buat separuh jalan!! aku tidak mahu benda itu terus terjadi,..memang dalam diri aku sudah aku simpan kata-kata untuk aku berubah tapi kata-kata itu seperti tidak penting dalam hidup aku,.adakah kerana aku tidak sayang pada diriku dan lebih suka hidup di selubungi dengan dosa! Astarfirullahalazim! jauhkan lah aku dari api neraka itu! memang penekanan untuk aku berubah selalu ada didalam diri aku tetapi aku cukup leka dan bersikap sambil lewa! aku bnyak menghabiskan masa-masa aku berfoya-foya! Ya Allah apa telah aku lakukan ini Ya Allah! bantu lah umat mu ini kejalan benar! aku pasti ramai juga perempuan seperti aku yang ingin berubah tetapi nafsu syaitan lebih banyak menguji kita! adakah niat yang ditanam dalam diri itu tidak cukup kuat selain usaha yang perlu kita lakukan.! ya! usaha! kalau tiada usaha benda ini tidak akan terjadi! tapi adakah juga sebab pergaulan sekeliling yang aku jalani lebih kepada kawan-kawan yang bukan seagama dengan ku menjadikan aku susah untuk berubah? tidak juga! kenapa kita perlu mempersalahkan kawan-kawan padahal kita tahu diri kita,dosa pahala! aku malu! ada juga kawan-kawan tidak seagama pernah menyindir aku! apakah ini! menunjukkan agama islam bukan agama yang baik kepada mereka! menunjukkan agama islam ini mudah untuk dipermainkan! oh! ya Allah dosa kah aku membuatkan orang bukan islam memandang rendah kepada agama kita! Nauzubillah..! kenapa? kenapa benda-benda ini berlaku dan kenapa baru kini aku sedar dengan semua yang berlaku dan aku masih belum puas sehingga kini menjalani kehidupan didunia ini. Ya Allah, ya Tuhan! apa mahu jadi dengan diri ku ini ya allah! tiada guna aku menitis kan air mata sekali pun jika aku masih belum berubah meminta keampunan kepada-Mu! meminta keampunan ? rasanya aku pernah menagis memehon kepadamu memaafkan diri aku ini, tapi lihat lah aku kini masih belum berubah!

Aku berharap agar pintu hati aku akan terbuka untuk aku menjadi wanita yang solehah, menjadi anak yang solehah dan menjadi isteri yang solehah suatu hari nanti untuk aku membimbing anak-anak aku kejalan yang benar! Amin.... :'( :(

:: dari niat aku yang paling dalam aku berani mencerita kan ini, tidak kisah apa orang kata aku mahu menjadi diri aku sendiri... 

Rabu, 19 September 2012

BIG BANG - BLUE (LYRIC)



BIG BANG - BLUE


Romanized:

Gyeouri gago bomi chajaojyo urin sideulgo
Geurium soge mami meongdeureotjyo
(i’m singing my blues)
Paran nunmure paran seulpeume gildeullyeojyeo
(i’m singing my blues)
Ddeungureume nallyeobonaen sarang oh oh
Gateun haneul dareun got neowana wiheomhanikka
Neoegeseo ddeonajuneun geoya
Nimiran geuljae jeomhana bigeobhajiman
Naega motna sumneun geoya
Janinhan ibyeoreun sarangui mallo
Geu eoddeon maldo wiro dwel suneun eobtdago
Ama nae insaengui majimak mello
Magi naeryeo-oneyo ije
Tae-eonaseo neol mannago jugeul mankeum saranghago
Parake muldeureo sirin nae maeum
Nuneul gamado neol neukkil su eobtjanha
Gyeouri gago bomi chajaojyo urin sideulgo
Geurium soge mami meongdeureotjyo
(i’m singing my blues)
Paran nunmure paran seulpeume gildeullyeojyeo
(i’m singing my blues)
Ddeungureume nallyeobonaen sarang oh oh
Simjangi meojeun geot man gata jeonjaengi ggeutnago
Geu gose eoreo buteun neowana
Nae meorissok saegyeojin trauma i nunmul mareumyeon
Chokchokhi gieokhari nae sarang
Gweropjido oeropjido anha haengbogeun da honjatmal
Geu isange bokjaphan geon mot chama
Daesurobji amureojido anha
Byeolsueobtneun banghwang saramdeureun watda ganda
Tae-eonaseo neol mannago jugeul mankeum saranghago
Parake muldeureo sirin nae maeum
Neoneun ddeonado nan geudaero itjanha
Gyeouri gago bomi chajaojyo urin sideulgo
Geurium soge mami meongdeureotjyo
Oneuldo paran jeo dalbicharae-e na hollo
Jami deulgetjyo
Ggumsogeseodo nan geudaereul chaja
Hemaeimyeo i noraereul bulleoyo
(i’m singing my blues)
Paran nunmure paran seulpeume gildeullyeojyeo
(i’m singing my blues)
Ddeungureume nallyeobonaen sarang oh oh
(i’m singing my blues)
Paran nunmure paran seulpeume gildeullyeojyeo
(i’m singing my blues)
Ddeungureume nallyeobonaen sarang oh oh